top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαZoe

Η διαδικασία του γυαλώματος

Έγινε ενημέρωση: 11 Ιουλ

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα, το γυαλί είναι από τα πιο σημαντικά βήματα στην διαδικασία ολοκλήρωσης ενός κεραμικού κομματιού.


Για τον λόγο αυτό, θα περιγράψουμε την διαδικασία του γυαλώματος πιο αναλυτικά και τα βήματα που απαιτούνται μέχρι να φτάσουμε στο σημείο του γυαλώματος, ώστε να αποκτήσετε μια πιο συνολική εικόνα για αυτή την διαδικασία και φυσικά να αποτελέσει ένα προοίμιο για να αναλύσουμε τα χρωματιστά γυαλιά που χρησιμοποιεί το Kerami.ko και αποτελούν το σήμα κατατεθέν του εδώ και χρόνια.


Πάμε να δούμε τα 3 βασικά βήματα και από τι αποτελούνται:

Βήμα 1 - Προσχέδια


Η διαδικασία της δημιουργίας ενός χρωματιστού γυαλιού απαιτεί πολλά πειράματα ώστε να καταλήξουμε σε κάποιο χρώμα που έχουμε σκεφτεί. Αναφέρω το χρωματιστό γυαλί, καθώς η βάση γυαλιού που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να έχει έγγραφα καταλληλότητας ή πιστοποιήσεις που υποδεικνύουν ότι έχουν γίνει οι διάφοροι έλεγχοι ώστε να αποτελεί ένα ασφαλές υλικό για να τοποθετήσουμε φαγητό.

Για παράδειγμα, υπάρχουν γυαλιά που χρησιμοποιούν κεραμίστες τα οποία ναι μεν έχουν πολύ δημιουργικές υφές και χρώματα αλλά δεν είναι ασφαλή ακόμα και να τα πιάσουμε πολλές φορές και χρησιμοποιούνται σε πειραματικό στάδιο κυρίως. Έχοντας κρατήσει το παραπάνω ως υποσημείωση, συνεχίζουμε αναφέροντας ακόμα μία. Πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε οτιδήποτε, καλό θα ήταν να έχουμε μια σχετική γνώση χημείας και των υλικών που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε και να προσμίξουμε ώστε να μην έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα ή ακόμα και ατυχήματα.


Η διαδικασία του γυαλώματος στα πήλινα

Ξεκινάμε λοιπόν έχοντας ένα πρώτο προσχέδιο ως προς το τι θα θέλαμε να πετύχουμε, όπως ακριβώς κάνουμε και όταν φτιάχνουμε ένα κομμάτι με πηλό. Αυτό το κάνουμε για δύο λόγους. Αφενός, το να έχουμε μια ξεκάθαρη διαδικασία σχεδιασμένη εξ' αρχής θα ωφελήσει πολύ την πορεία μας στην κεραμική, καθώς τα περισσότερα βήματα απαιτούν προσεκτικές και συγκεκριμένες κινήσεις (τροχός, ξύσιμο, γυάλωμα κλπ) και αφετέρου γιατί ο ξεκάθαρος σχεδιασμός δεν θα μας επιτρέψει να παρεκκλίνουμε από το στόχο μας, πράγμα το οποίο συμβαίνει πάρα πολύ συχνά. Σκεφτείτε για παράδειγμα, να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε ένα κομμάτι στο χέρι με την τεχνική του τσιμπητού, χωρίς να έχουμε ξεκάθαρο πλάνο στο κεφάλι μας τι θα φτιάξουμε. Και θα πει κάποιος, μα αυτό δεν είναι πολύ όμορφο σε μια δημιουργική διαδικασία; να αφαιθείς και να σε παρασύρουν τα συναισθήματα σου και να εκφραστείς; Ναι φυσικά, αλλά για να φτάσει κάποιος σε αυτό το "επίπεδο", να ξεκινάει να δημιουργεί χωρίς κανένα υποτυπώδες σχέδιο (που ακόμα και στους σπουδαιότερους καλλιτέχνες δεν συνέβαινε καθόλου συχνά αυτό), είναι πολύ δύσκολο και ίσως άπιαστο.


Βήμα 2 - Πειράματα


Έφτασε η ώρα να ξεκινήσουμε. Όχι το γυάλωμα φυσικά, ακόμα δεν έχουμε τίποτα.

Ξεκινάμε τα πειράματα. Αυτό το κομμάτι της διαδικασίας πιθανώς να εμπεριέχει παραπάνω επαναλήψεις απ' όσες θα θέλαμε και θα μας άρεσε - γιατί επαναλήψεις σας εγγυώμαι ότι έχει σίγουρα- παρ' όλ' αυτά θεωρώ (θέλω να πιστεύω και εσείς) πως είναι ένα ακόμη όμορφο και δημιουργικό κομμάτι της κεραμικής που σε διδάσκει υπομονή και αρκετές τεχνικές γνώσεις φυσικά.


Θα πραγματοποιήσουμε αρκετά δείγματα στα οποία θα έχουμε κάνει διαφορετικές προσμίξεις με διάφορα υλικά (για παράδειγμα τα οξείδια, τα οποία μας δίνουν χρωματικά αποτελέσματα κυρίως ή άλλα υλικά που μπορεί να μας δώσουν άλλες ιδιότητες όπως να κάνουν το γυαλί να τρέξει, αν είναι κάτι που επιθυμούμε να έχουμε ως αποτέλεσμα).




Τα δείγματα αυτά για αρχή θα τα δημιουργήσουμε σε μικρά ποσοστά (και για κόστος και για μεγαλύτερο έλεγχο του αποτελέσματος) και στη συνέχεια αφού καταλήξουμε σε κάποιους συνδυασμούς και έχουμε σημειώσει πολύ αναλυτικά τι έχουμε χρησιμοποιήσει σε κάθε δείγμα και τι ποσοστά υλικών έχουμε προσθέσει στο γυαλί μας, θα προχωρήσουμε στην τοποθέτηση των δειγμάτων γυαλιού σε διάφορες επιφάνειες. Συνήθως, σε αυτή τη φάση θα χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι ψημένου πηλού (μπισκουί) το οποίο είναι πολύ καθαρό

(θα αναλύσουμε στη συνέχεια για ποιο λόγο) και θα αποτελεί μέρος ενός κομματιού με παχύ τοίχωμα, με μεσαίο τοίχωμα και παχύ τοίχωμα. Τέλος θα περάσουμε διαφορετικά στρώματα γυαλιού για να δούμε πως θα αντιδράσει το γυαλί σε αυτή την επιφάνεια. Ο λόγος ο οποίος θέλουμε να δοκιμάσουμε το γυαλί με διαφορετικό πάχος πηλού σχετίζεται πάλι με την αντίδραση που θα έχει το γυαλί με τον πηλό όταν ψηθεί, και κατά συνέπεια θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα σπάσει το κεραμικό κομμάτι (σημειώσεις βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα-ατυχήματα!)


Αφού καταλήξουμε σε κάποιο χρώμα και όλα έχουν πάει κατ' ευχήν, θα επαναλάβουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα (1 κιλό) και σε διαφορετικές επιφάνειες όπως για παράδειγμα κάποιο πιάτο για να ελέγξουμε ίσιες επιφάνειες, κάποιο ψηλό βάζο για να δούμε πόσο μπορεί να "τρέξει" ή κάποια κούπα στο χερούλι που πιθανών να έχει καμπύλη πως αντιδράει. Επίσης μπορεί να επαναλάβουμε σε επιφάνειες που έχουμε σχεδιάσει να τοποθετήσουμε το συγκεκριμένο γυαλί για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη επιτυχία στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο βασικότερος λόγους που επαναλαμβάνουμε το δείγμα σε μεγαλύτερη κλίμακα και επιφάνειες είναι διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί να προσαρμόσουμε κάποια συστατικά στο γυαλί μας ώστε να είναι ιδανικό στις απαιτήσεις μας, να προσαρμόσουμε ίσως το χρώμα ή να έχει αδιαφάνεια που να θέλουμε να καλύψουμε.


Η διαδικασία του γυαλώματος σε κεραμικά

Βήμα 3 - Γυάλωμα σε μπισκουί


Σε αυτό το στάδιο, θα χρειαστούμε αρκετή ποσότητα γυαλιού η οποία θα εξασφαλίσει ότι το κομμάτι ή τα κομμάτια μας θα γυαλωθούν επαρκώς. Επομένως η ποσότητα εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα των κεραμικών που έχουμε να γυαλώσουμε και από τον τρόπο με τον οποίο θα τα γυαλώσουμε. Τα περισσότερα κομμάτι τα γυαλώνουμε βουτώντας το κομμάτι μέσα στο γυαλί για κάποια δευτερόλεπτα (είναι μείζονος σημασίας πόσα δευτερόλεπτα θα μείνει μέσα στο γυαλί το κεραμικό καθώς επηρεάζει το πάχος του γυαλιού και κατ' εξακολούθηση πως θα αντιδράσει το γυαλί με το κομμάτι. 2 δευτερόλεπτα παραπάνω μπορεί να αρκούν να καταστρέψουν το κομμάτι όταν ψηθεί ή να έχουμε άλλα δυσάρεστα αποτελέσματα μέσα στο καμίνι). Ένας άλλος τρόπος γυαλώματος είναι να χυτεύσουμε από πάνω, ρίχνοντας το μείγμα γυαλιού μέσα στο κομμάτι και έπειτα αφαιρώντας, και τέλος να τοποθετήσουμε το γυαλί με πινέλο.


Η διαδικασία του γυαλώματος σε κεραμικές κούπες

Δυστυχώς, σε πολλά σημεία στα διάφορα στάδια του γυαλώματος, μπορεί να συμβούν ατυχήματα είτε μετά το ψήσιμο να πάει κάτι στραβά και το κομμάτι να είναι στην καλύτερη περίπτωση είτε ελαττωματικό είτε στην χειρότερη περίπτωση τελείως άχρηστο. Φυσικά αρκετές φορές παίρνει βελτίωση το κομμάτι αλλά δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα σωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να έχουμε οπλιστεί με αρκετή υπομονή!



Πολύ σημαντική σημείωση η οποία θα πρέπει να αναφερθεί εδώ, είναι ότι καθ' όλη τη διάρκεια του γυαλώματος, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την καθαριότητα τόσο του χώρου όσο και των κομματιών. Τα κομμάτια αν έχουν παραμείνει για μέρες στον χώρο ξεσκέπαστα ενώ είναι ήδη ψημένα, θα έχουν σίγουρα σκόνη πάνω τους και θα πρέπει να καθαριστούν πρωτού γυαλωθούν.


Η διαδικασία του γυαλώματος σε πήλινα πιάτα

Επίσης, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να τελειοποιήσουμε το κομμάτι μας σε κάποια σημεία πριν το γυαλώσουμε, με κάποιο γυαλόχαρτο, διότι μπορεί να παρουσιάζει κάποιο μικρό εξόγκωμα και η επιφάνεια του να μην είναι απολύτως λεία. Αν αυτή την "ατέλεια" την αφήσουμε (αν πρόκειται για κάτι που δεν το έχουμε δημιουργήσει εσκεμμένα δηλαδή), θα επηρεάσει τον τρόπο που θα ψηθεί το γυαλί πάνω στο κομμάτι.


Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα να καλύψουμε κάποια σημεία του κομματιού μας με υγρό κερί έτσι ώστε όταν γυαλώσουμε το κεραμικό, αυτή η επιφάνεια να μείνει ανέπαφη από γυαλί.

Ο λόγος που χρησιμοποιούμε κερί είναι γιατί ένα υδροφοβικό, οργανικό υλικό και μας βοηθάει εξαιρετικά καθώς μέσα στο καμίνι απλά θα εξατμιστεί και δεν θα επηρεάσει το κομμάτι μας.


Βήμα 4 - Τελικό φινίρισμα


Στο τελευταίο στάδιο, αφού δηλαδή έχουμε περάσει με γυαλί το κεραμικό κομμάτι μας, με κάποιον από τους 3 τρόπους που αναφέραμε προηγουμένως, θα πρέπει να ελέγξουμε για τυχόν μικροδιορθώσεις οι οποίες όπως θα κάνουν την διαφορά. Εδώ να υπενθυμίσουμε πως αφού γυαλώσουμε το κομμάτι μας, το υγρό θα αρχίσει να στεγνώνει και θα δημιουργήσει ένα παχύ στρώμα συμπαγούς σκόνης πάνω από το κομμάτι μας. Εκεί μπορεί να παρατηρήσουμε μικρές φουσκάλες ή εξογκώματα, τα οποία θα πρέπει να εξομαλύνουμε και να διορθώσουμε ώστε το στρώμα του γυαλιού να είναι ομοιόμορφο σε όλη την επιφάνεια του κεραμικού. Επίσης, εάν έχουμε ένα αντικείμενο που έχει πάτο, θα πρέπει να τον καθαρίσουμε και να αφαιρέσουμε το γυαλί από αυτή την επιφάνεια, έτσι ώστε όταν το ακουμπήσουμε στις πυρόπλακες του καμινιού, να μην κολλήσει με αυτές όταν ψηθεί.

(άλλο ένα σημείο όπου μπορούν να συμβούν δυσάρεστα ατυχήματα, να κολλήσει δηλαδή το γυαλί με τον πάτο ή κάποια πυρόπλακα)



Η διαδικασία του γυαλώματος τελικό φινίρισμα


Έπειτα, τα κομμάτια θα τοποθετηθούν μέσα στο καμίνι όπου θα ψηθούν και θα μείνουν εκεί αρχικά για 12 ώρες και θα φτάσουν μέχρι τους 1240 °C και στη συνέχεια θα παραμείνουν μέσα στο καμίνι για 48 ώρες όπου θα κρυώνουν σταδιακά μέχρι να πέσει η θερμοκρασία και να μπορεί να ανοίξει το καμίνι, να τα πιάσουμε στα χέρια μας και να θαυμάσουμε τον κόπο μας.


έτοιμα κεραμικά μετά από παραγωγή

Βλέποντας όλη αυτή τη διαδικασία, και κυρίως το ψήσιμο του γυαλώματος (το οποίο αποτελεί το δεύτερο ή και το τρίτο ψήσιμο ενός κεραμικού) , μπορούμε να παρατηρήσουμε πως η κεραμική αποτελεί μια χρονοβόρα αλλά συνάμα τόσο ενδιαφέρουσα διαδικασία!

Αυτό φυσικά δεν θα έπρεπε να αποτρέψει κάποιον να ασχοληθεί με την κεραμική, αλλά να κατανοήσει την πολυπλοκότητα της και να εκτιμήσει πόσο χρόνο χρειάζεται ένα χειροποίητο κεραμικό αντικείμενο να κατασκευαστεί από την αρχή μέχρι το τελικό, χρηστικό προϊόν.

Η συμβουλή μου λοιπόν θα ήταν να πειραματιστείτε και να κάνετε λάθη (με λίγη προσοχή φυσικά) διότι μόνο έτσι θα καταγράψετε και θα αποκλείσετε τι δεν πρέπει ή δεν θέλετε να κάνετε ή ακόμα να καταλήξετε τι κεραμικές φόρμες θέλετε να δημιουργήσετε ή τι χρώματα θέλετε να χρησιμοποιείτε τα οποία θα κάνουν τα κεραμικά σας τόσο μοναδικά όσο εσείς!





Παραπάνω φαίνονται 2 σετ από εικόνες, πριν και μετά το ψήσιμο του γυαλώματος. Τι διαφορές παρατηρείτε στο πριν και στο μετά;



Kerami.ko handmade ceramics

Vouliagmeni, Attica 16671

6950898050


My social media


917 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

コメント


bottom of page