top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαZoe

5 βασικοί όροι στην κεραμική

Έγινε ενημέρωση: 11 Ιουλ

Η τέχνη της κεραμικής είναι μια πολύ διασκεδαστική και συνάμα κατευναστική διαδικασία. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να σε κάνουν να θέλεις να ξεκινήσεις αυτή την ασχολία! Παρ’ όλα αυτά, εξαιτίας της μεγάλης ιστορίας της, έχει πάρα πολλούς τεχνικούς όρους όπου πολλοί απο αυτούς είναι χημικές ενώσεις και συστατικά που είναι δύσκολο να απομνημονευτούν. Αυτή τη φορά θα συζητήσουμε και θα εξηγήσουμε κάποιους πολύ βασικούς όρους που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην κεραμική, για να κάνουμε την εισαγωγή στην κεραμική πιο εύκολη!


 

Αν δεν έχετε ξεκινήσει ακόμα μαθήματα ή θα σας άρεσε να βλέπετε εικόνες και πληροφορίες για να εμπνευστείτε, μπορείτε να πατήσετε το κουμπί παρακάτω και να δείτε την καθημερινότητα μου στο εργαστήριο κεραμικής! Βίντεο τροχού, τεχνικών και τις υπέροχες δημιουργίες των μαθητών!

 

Πολλούς απο τους όρους που θα αναλύσουμε παρακάτω όπως θα δείτε και οι ίδιοι καθώς θα τους διαβάζετε, ίσως να σας θυμίσουν λέξεις και φράσεις (ή γενικά η διαδικασία πλήρους επεξεργασίας ενός κεραμικού αντικειμένου, απο την μορφή του πηλού μέχρι να γίνει χρηστικό αντικείμενο) που χρησιμοποιούμε στην μαγειρική. Υπάρχουν φυσικά κάποιες πολύ βασικές διαφορές, τις οποίες θα τις αναλύσουμε παρακάτω.



τεχνίτης κεραμικών την ώρα που πλάθει κούπες


Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε κυρίως για λόγους κατανόησης, πως υπάρχουν 3 βασικά στάδια στην επεξεργασία ενός κεραμικού αντικειμένου. Το πρώτο στάδιο αποτελείται απο το πλάσιμο του πηλού, την διαμόρφωση του σχήματος (είτε στον τροχό ή στο χέρι), και το τελικό φινίρισμά του, το ξύσιμο. Εδώ (αν όλα πάνε καλά) θα συμβεί το πρώτο ψήσιμο στον ειδικά διαμορφωμένο φούρνο (καμίνι) και το αντικείμενο θα χάσει σχεδόν όλη του την υγρασία και θα είναι έτοιμο για να διακοσμηθεί (προαιρετικό) και να περάσει στο τρίτο στάδιο όπου είναι το γυάλωμα του αντικειμένου, έπειτα θα ψηθεί ξανά και θα είναι έτοιμο προς χρήση. Φυσικά, την παραπάνω διαδικασία που περιγράψαμε σε 3 προτάσεις αν την βλέπαμε σε πραγματικό χρόνο θα διαρκούσε τουλάχιστον 2 βδομάδες απο την αρχή μέχρι το τέλος της, σε ένα μη περίπλοκο ή απαιτητικό αντικείμενο ή με ιδιαίτερες τεχνικές.


1. Πλάσιμο / ζύμωμα πηλού

Το πλάσιμο του πηλού είναι απο τα πρώτα στάδια της διαδικασίας για την κατασκευή ενός κεραμικού αντικειμένου. Δεν θα σας κουράσω με τεχνικές λεπτομέρειες, εξάλλου αυτό θα το αφήσω για τους ειδικούς. Όπως θα δείτε και στην φωτογραφία, η πρώτη επαφή με τον πηλό είναι να τον πάρουμε στα χέρια μας και να τον ζυμώσουμε, όπως θα κάναμε για παράδειγμα με ένα ζυμάρι απο αλεύρι για να φτιάξουμε ψωμί (η "μαγειρική" αναφορά που λέγαμε προηγουμένως) με την βασική διαφορά πως εδώ πλάθουμε με κύριο αποτέλεσμα να βγάλουμε τον αέρα απο τον πηλό και να τον προετοιμάσουμε για το επόμενο στάδιο και όχι να προσθέσουμε όπως θα κάναμε με το ψωμί. Γι' αυτό το λόγο υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη τεχνική για να συμβεί αυτό, όπου κάποιος/α που ξέρει θα πρέπει να σας την διδάξει.

χέρια ζυμώνουν πηλό πάνω σε πάγκο εργασίας

2. Ξύσιμο

Ένα απο τα επόμενα στάδια στην διαδικασία επεξεργασίας είναι το ξύσιμο του αντικειμένου. Πρόκειται ουσιαστικά για το τελικό φινίρισμα του αντικειμένου, όπου ίσως θα αφαιρέσουμε πηλό απο διάφορα σημεία (όπως στην φωτογραφία παρακάτω) είτε για να σχηματίσουμε τον πάτο του αντικειμένου ή για να δώσουμε ένα συγκεκριμένο σχήμα (μία ιδιαίτερη καμπύλη) ή για να προσθέσουμε χερούλι σε μια κούπα ή κάτι ακόμα πιο περίπλοκο. Εδώ θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή και να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή -θα μου πείτε και που δεν θέλει, θα σας πω έχετε δίκιο- διότι το αντικείμενο έχει αρχίσει να χάνει υγρασία, πράγμα που σημαίνει οτι χάνει και την πλαστικότητά του άρα είναι πιο επιρρεπές για να σπάσει ή ραγίσει. Με σωστή καθοδήγηση απο κάποιον με εμπειρία -δεν μου έρχεται κανένας στο μυαλό- όλα θα πάνε κατ'ευχήν.

χέρια την ώρα που δουλεύουν πηλό σε τροχό

λεπτομέρειες πάνω σε πήλινη κούπα από τα χέρια γυναίκας

Εφόσον έχετε περάσει τα πιο δύσκολα στάδια, ήρθε η ώρα να τοποθετηθούν τα αντικείμενα μέσα στο καμίνι, και να ψηθούν σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Το καμίνι σε αντίθεση με τους συμβατικούς φούρνους που ψήνουμε το φαγητό μας, ψήνει σε πολύ ηψηλότερες θερμοκρασίες, μέχρι και 1300°C !

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια φωτογραφία πως είναι εσωτερικά το καμίνι.


4. Μπισκουί (bisque)

Τα αντικείμενα μετά το πρώτο ψήσιμο ονομάζονται μπισκουί, και βρίσκονται σε μια ενδιάμεση κατάσταση όπου ο πηλός έχει αλλάξει χημική σύσταση, το αντικείμενο έχει σκληρύνει αλλά ακόμα είναι αρκετά πορώδες και δεν είναι έτοιμο προς χρήση. (Αν το χρησιμοποιούσαμε, θα μάζευε υγρασία κατα την διάρκεια της χρήσης που θα του κάναμε, με τον καιρό θα έπιανε μούχλα και θα ήταν επικίνδυνο για εμάς)


Εδώ πρόκεται για ένα διασκεδαστικό κομμάτι της διαδικασίας, διότι μπορούμε να βάψουμε το αντικειμενό μας με ειδικά χρώματα που έχουν φτιαχτεί για να εφαρμοστούν στον πηλό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτό το στάδιο (underglaze), ενώ ο χρωματισμός μπορεί να γίνει και μετά απο το επόμενο στάδιο το οποίο είναι το γυάλωμα (over-glazed)

Όπως μπορείτε να καταλάβετε εδώ υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες αλλα ταυτόχρονα πάρα πολλές δημιουργικές τεχνικές όπου θα σας επιτρέψουν να φτιάξετε ε΄να ξεχωριστό και μοναδικό αντικείμενο!


5. Γυάλωμα

Στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται το γυάλωμα του αντικειμένου ή αλλιώς η προστασία του. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το αντικείμενο ναι μεν έχει ψηθεί και φαίνεται να είναι στοιβαρό αλλά δεν είναι έτοιμο προς χρήση. Το ειδικό στρώμα γυαλιού που θα περαστεί, θα του επιτρέψει να γίνει ενα χρηστικό αντικείμενο και να τοποθετήσετε μέσα φαγητό, ροφήματα κλπ.

Το γυαλί που θα περαστεί πάνω απο το αντικείμενο βρίσκεται σε μια ειδικά χημικά επεξεργασμένη μορφή ώστε να σας επιτρέψει αφενός να το διαχειριστείτε μαζί με το αντικείμενο αφετέρου να "κάτσει" πάνω στο αντικειμένο και τέλος, αφού ψηθεί να μετατραθεί στο γυάλινο προστατευτικό στρώμα που όλοι έχουμε αγγίξει στα πιάτα και στις κούπες μας. Η υγρή μορφή λοιπόν που βρίσκεται το ειδικό αυτό γυαλί θα σας επιτρέψει να βουτήξετε το αντικείμενο μέσα και έπειτα να το αφήσετε να στεγνώσει. Επειδή σας υποσχέθηκα πως υπάρχουν πολλές μαγειρικές αναφορές, εδώ σκεφτείτε όπως βουτάτε τον μπακαλιάρο στο κουρκούτι πριν το τηγανίσετε, κάπως έτσι μοιάζει το αντικείμενο με το γυαλί πάνω του.

Ένα παράδειγμα τελικού αποτελέσματος απο διαφορετικά γυαλιά (τόσο σε χρώμα όσο και σε υφή) θα δείτε παρακάτω.


Το ξέρω πως είναι πολλές καινούργιες πληροφορίες για τους μη γνώστες αλλά ελπίζω να μην σας κούρασα και να σας ώθησα λίγο παραπάνω να μυηθείτε στον μαγικό κόσμο της κεραμικής και της δημιουργίας των δικών σας αντικειμένων!


Πάντως αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε ή να συνεχίσετε την τέχνη της κεραμικής, ξέρετε που να απευθυνθείτε!


Kerami.ko handmade ceramics

Vouliagmeni, Attica 16671

6950898050


My social media





95 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page