top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαZoe

4 λόγοι για να ξεκινήσεις κεραμική το 2022

Έγινε ενημέρωση: 11 Ιουλ

Τα τελευταία χρόνια, η γιορτή της Πρωτοχρονιάς έχει αρχίσει να αποκτά μια πιο σημαντική χροιά εορτασμού. Μετά απο τόσες καραντίνες και πολύ χρόνο μέσα στο σπίτι ο καθένας από εμάς, έχει μεγάλη ανάγκη να βρεθεί με ανθρώπους που νιώθει κοντά του, να γιορτάσει και να θυμηθεί ίσως κάποιες πιο σημαντικές αξίες στη ζωή. Πολύ πιθανό να έχει αποφασίσει κάποιες υποσχέσεις/αποφάσεις που θέλει να εφαρμόσει και να τηρήσει την καινούργια χρονιά. Ίσως αυτό που ξεχωρίζει πλέον στις σκέψεις μας είναι να μην παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο και ειδικότερα την υγεία μας, πόσο μάλλον την υγεία αυτών που αγαπάμε.


 

Μπορείτε να πατήσετε το κουμπί παρακάτω και να δείτε την καθημερινότητα μου στο εργαστήριο κεραμικής! Βίντεο τροχού, τεχνικών και τις υπέροχες δημιουργίες των μαθητών!

 

Όλοι λίγο-πολύ θα έχουμε ακούσει για την περίφημη έκφραση "New Year's Resolutions" , που σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά σημαίνει Υποσχέσεις για τη Νέα Χρονιά και συνοψίζει τις επιθυμίες και στόχους που θέλουμε να πετύχουμε στη ζωή μας, ξεκινώντας απο τη νέα χρονιά ως αφετηρία (ή να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε κάτι απο αυτά).


Πολλούς απο αυτούς τους στόχους είναι να χάσουμε βάρος, να ελαττώσουμε ή και να κόψουμε τα social media απο την καθημερινότητά μας, να κόψουμε το κάπνισμα ή το αλκοόλ και ούτω καθεξής. Όλοι αυτοί είναι πολύ σημαντικοί στόχοι μη με παρεξηγήσετε.

Αλλά πολλές φορές θέτουμε αυτούς τους στόχους χωρίς να τους πετυχαίνουμε στην πραγματικότητα. Θα στοχεύσετε καλύτερα και αποτελεσματικότερα για την επιτυχία εάν βάλετε έναν στόχο που είναι εφικτός - και επίσης έχει νόημα. Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που πολλές φορές δεν πετυχαίνουν οι στόχοι μας.


Καθώς λοιπόν θέτουμε τους στόχους της νέας χρονιάς, οι προσπάθειες αυτοβελτίωσης μας εστιάζουν συχνά σε σωματικές επιθυμίες, αγνοώντας ότι υπάρχει ένα εξίσου σημαντικό τμήμα που αφορά την ευημερία μας: η ψυχική μας υγεία.


Ένας τρόπος να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία είναι -πολύ σωστά μαντέψατε από τον τίτλο του άρθρου- η κεραμική!

τροχός κεραμικής

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να σας ωθήσουν να ξεκινήσετε κάποια hobby, παρακάτω θα βρείτε τους 5 λόγους που με ώθησαν να ξεκινήσω να ασχολούμαι με την κεραμική και πιστεύω θα βοηθήσουν και εσάς!


1. Η επαφή με την φύση

Τα οφέλη της ενασχόλησης με τον πηλό όπως έχουμε ξαναπεί, αυτό το πρωτογενές υπέροχο υλικό θα σας φέρει σίγουρα πολύ κοντά με την παιδική σας ηλικία όπου είχατε αρχίσει να παίζετε με την πλαστελίνη και -ελπίζω- με το χώμα στο χώρο του νηπιαγωγίου. Η άμεση επαφή με υλικά της φύσης έχει αναρίθμητα θετικά αποτέλεσματα και πλέον ξέρουμε οτι μπορεί να μας βοηθήσει στην μείωση του άγχους. Οι διάφορες τεχνικές με τον πηλό, το πλάσιμο και το ζύμωμα στα πρώτα στάδια, η τεχνική "τσιμπητό" και ο τροχός μετέπειτα καθώς και το "ξύσιμο" ως το τελικό φινίρισμα αποτελούν όλα εξαιρετικές και κυρίως διαφορετικές ευκαιρίες επαφής με αυτό το υλικό. Επίσης να μην ξεχνάμε εμείς που μένουμε σε μεγάλες πόλεις, πόσο αναγκαίο είναι κάποιες φορές για όλους μας να ξεφύγουμε λίγο και αφεθούμε στην ηρεμία της φύσης.

γυναικεία χέρια πασαλειμμένα με πηλό


2. Η προσωπική δημιουργία

Η δημιουργικότητα ορίζεται από τον γνωστό ψυχολόγο John R. Hayes ως «η δυνατότητα των ατόμων να παράγουν δημιουργικά έργα ανεξάρτητα από το αν έχουν δημιουργήσει κάποιο έργο μέχρι στιγμής».


Η δημιουργικότητα περιλαμβάνει την ικανότητα να ανακαλύπτεις νέες και πρωτότυπες ιδέες, συνδέσεις και λύσεις σε προβλήματα. Είναι ένα μέρος της ώθησής μας ως άνθρωποι—ενισχύοντας την ανθεκτικότητα, πυροδοτώντας χαρά και παρέχοντας ευκαιρίες για αυτοπραγμάτωση.


Μια πράξη δημιουργικότητας μπορεί να είναι μεγάλη και εμπνευσμένη, όπως η δημιουργία ενός όμορφου πίνακα ή ο σχεδιασμός μιας καινοτόμου εταιρείας. Αλλά μια ιδέα δεν χρειάζεται να είναι καλλιτεχνική ή να αλλάζει τον κόσμο για να θεωρείται δημιουργική.

Η ζωή απαιτεί καθημερινές πράξεις ευρηματικότητας και νέους τρόπους αντιμετώπισης.

Υπό αυτή την έννοια, σχεδόν όλοι διαθέτουν κάποια δημιουργικότητα. Η τέχνη της κεραμικής είναι μια ιδανική ευκαιρία για κάποιον να εξασκήσει ή να βελτιώσει την δημιουργικότητά του ως άτομο καθώς και να εξερευνήσει νέες πτυχές του εαυτού του μέσω απο την έκφραση αυτής της ενασχόλησης. Ο σχεδιασμός ενός αντικειμένου και η διακόσμησή του μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό κίνητρο για να πυροδοτηθεί η δημιουργικότητα. Φυσικά,

η ικανοποίηση της ολοκλήρωσης μιας διαδικασίας -εν προκειμένω ένα χρηστικό ή διακοσμητικό αντικείμενο- δίνει μια επιπρόσθετη αξία για να ασχοληθεί κανείς με την δημιουργία κεραμικών αντικειμένων. Ταυτόχρονα, με την ολοκλήρωση του αντικειμένου που θα δημιουργήσετε, θα αισθανθείτε πολύ περήφανοι για τον εαυτό σας που κρατάτε κάτι που έχει φτιαχτεί εξ'ολοκλήρου από εσάς. Αυτό το συναίσθημα αφενός θα σας συντροφεύει και θα τροφοδοτεί την δημιουργικότητά σας για αρκετό καιρό, αφετέρου θα σας δώσει μια ιδιαίτερη αίσθηση πληρότητας και αυτοπραγμάτωσης!

γυναικεία χέρια κρατούν πήλινο αντικείμενο τέχνης


3. Η επαφή με ανθρώπους

Η πρώτη επαφή μου με τα κεραμικά ήταν όταν η καλύτερη μου φίλη μου πρότεινε πως θα ήθελε να ξεκινήσει να κάνει μαθήματα κεραμικής και θα ήθελε να το δοκιμάσουμε μαζί.

Ίσως από τα πιο όμορφα συναισθήματα όταν μοιράζεσαι τις ίδιες ασχολίες με ανθρώπους που αγαπάς δε νομίζετε; Κάπως έτσι, όταν το ξεκίνημα ενός hobby συνοδεύεται με φίλους, δίνει αυτόματα μια παραπάνω ώθηση για να το συνεχίσετε κατά τη διάρκεια της χρονιάς.


*η παραπάνω μικρή ιστορία είναι η αρχή του Kerami.ko και αυτές είναι οι πρώτες κουπές! Τα μεγέθη τους βγήκαν τελείως τυχαία και δεν αντιπροσωπεύουν τα ύψη μας σε καμία περίπτωση.

πήλινες κούπες μόλις έχουν βγει από το φούρνο

Επίσης, όταν μια ασχολία περιλαμβάνει και άλλους ανθρώπους στον ίδιο χώρο που ταυτόχρονα μοιράζονται το ίδιο ενδιαφέρον, θα βρείτε πολλά κοινά θέματα συζήτησης και μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσετε και άλλους ανθρώπους. Τα αντικείμενα πολλές φορές συνοδεύονται και από διάφορες αναμνήσεις, πόσο μάλλον όταν αυτά έχουν δημιουργηθεί από εσάς τους ίδιους ή και ταυτόχρονα με κάποιον κοντινό σας άνθρωπο! Θα μπορείτε να κοιτάτε αυτό το αντικείμενο μετέπειτα και να αναπολείτε τις στιγμές της δημιουργίας του!


Δεν θα μπορούσα να παραλείψω φυσικά το συναίσθημα της σύνδεσης με τον άνθρωπο που θα διδάξει αυτή την τέχνη ή την ασχολία ή το άθλημα. Όλοι έχουμε κάποιους ανθρώπους που βλέπουμε ως πρότυπα στη ζωή μας, είτε διάσημους είτε από την καθημερινότητά μας. Πιστεύω λοιπόν πως ένας άνθρωπος που βρίσκεται στην θέση που μεταδίδει γνώση σε κάποιον για κάτι που αγαπά, είναι ένας άνθρωπος που αξίζει να γνωρίσει κανείς.


πολλά χέρια που ανακατεύουν πηλό σε μορφή τέχνης σα να χορεύουν με το υλικό


4. Η ψυχική ηρεμία

Σε συνδιασμό με όλα τα παραπάνω που έχουν αναφερθεί, από το υλικό του πηλού μέχρι την δημιουργία αναμνήσεων, χρειάζεται να προστεθεί η συνεισφορά στην ψυχική ανάταση που προσφέρει η κεραμική. Η διαδικασία της δημουργίας ενός κεραμικού αντικειμένου, απο την αρχή μέχρι το τέλος, διδάσκει υπομονή και ηρεμία.


Από την πρώτη στιγμή που θα πιάσει στα χέρια του κάποιος λίγο πηλό και θα αρχίσει να τον περιεργάζεται, είτε πρόκειται να δημιουργήσει μια "ελεύθερη" φόρμα στο χέρι είτε στον τροχό, θα μάθει πως υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα και τεχνικές επεξεργασίας για πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όλα τα βήματα λοιπόν που χρειάζεται να ακολουθήσει κάποιος -και πιστέψτε με πρόκειται για αρκετά βήματα-, απαιτούν υπομονή και συγκέντρωση.

Από το πρώτο στάδιο μέχρι το τελευταίο, να πλάσει τον πηλό, να δώσει σχήμα, να τελειοποιήσει αυτό το σχήμα, αφήσει το κεραμικό να στεγνώσει, να ψηθεί την πρώτη φορά στο καμίνι, να το διακοσμήσει αν επιθυμεί, να γυαλωθεί, να ψηθεί δεύτερη φορά και τέλος να το πάρει στα χέρια του, απαιτεί αρκετό χρόνο όπως μπορείτε να καταλάβετε ακόμα και να μην είστε μυημένοι με την διαδικασία ενός κεραμικού αντικειμένου.


χάραξη λεπτομερειών σε πήλινη κούπα

Αυτοί είναι κάποιοι απο τους βασικότερούς λόγους που με ώθησαν να ξεκινήσω να ασχολούμαι με την κεραμική και ταυτόχρονα ανακάλυψα στην πορεία και ελπίζω να σας δώσουν κίνητρο να ξεκινήσετε κ εσείς! Προσωπικά μου έχει χαρίσει πολύ όμορφες στιγμές και αναμνήσεις με την φίλη μου αλλά και ωραία αντικείμενα που είτε έχω στον χώρο μου είτε έχω χαρίσει ως δώρα! Ότι και αν κάνετε, θυμηθείτε να αφιερώνετε τον χρόνο σας με κάτι που γεμίζει το μυαλό και την καρδιά σας με όμορφα συναισθήματα και εφόδια ώστε να ανταπεξέρχεστε τις δυσκολίες τις καθημερινότητας! Αυτό θα είναι το φετινό New yer's resolution για εμένα!




Kerami.ko handmade ceramics

Vouliagmeni, Attica 16671

6950898050


My social media

47 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


bottom of page