top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαZoe

Η κεραμική τέχνη στην καθημερινότητα του ανθρώπου.

Έγινε ενημέρωση: 11 Ιουλ

Η τέχνη έχει μεγάλη επιρροή στην κοινωνία και στη ζωή μας. Μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε γνώμη για τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, προσθέτει αξία σε καταστάσεις που δεν φανταζόμασταν ότι υπήρχαν, μεταφράζει εμπειρίες μεταξύ πολλών διαφορετικών πολιτισμών. Η τέχνη αγκαλιάζει όλες τις ιδέες και αυτό δεν αφορά μόνο τους πίνακες ζωγραφικής ή τις φωτογραφίες, αλλά αφορά τα πράγματα που μας δημιουργούν συναισθήματα.

 

Μπορείτε να πατήσετε το κουμπί παρακάτω και να δείτε όλες μου τις συλλογές και τα αντικείμενα στο Etsy shop μου, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το καθένα καθώς και πως μπορείτε να τα παραγγείλετε!


 

Η τέχνη έχει συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας, παρακινώντας μας προς την κοινωνική αλλαγή. Μέσω της τέχνης, βλέπουμε διαφορετικές πτυχές των ανθρώπων γύρω μας και δεν περιοριζόμαστε μόνο σε μια γνώμη.


Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι καλλιτέχνες έχουν εκφράσει τα συναισθήματά τους μέσω της κεραμικής.



Η συνεισφορά της τέχνης στην κοινωνία

Η επιστήμη και η κοινωνία ενδιαφέρονται πολύ για την σχέση της τέχνης με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Για τον λόγο αυτό, η τέχνη που δημιουργείται για συγκεκριμένους χώρους είναι πολύ σημαντική. Σε κάθε της μορφή, εξυψώνει το ανθρώπινο πνεύμα. Η θεραπευτική τέχνη για παράδειγμα, βοηθάει τους ασθενείς στην γρήγορη αποκατάσταση, τους δίνει θετική ενέργεια και δίνει στην οικογένειά τους κίνητρο ώστε να αποκτήσουν ξανά τον αυτοέλεγχο και την ηρεμία τους. Στον τουριστικό κλάδο, η τέχνη που χρησιμοποιείται μέσα στα ξενοδοχεία, στα δωμάτια διαμονής κλπ., προκαλεί συναισθήματα ζεστασιάς και οικειότητας και βοηθάει στο να νιώσουν οι πελάτες πιο οικείο τον χώρο που διαμένουν. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η τέχνη στον χώρο εργασίας, η οποία υποστηρίζεται πως βοηθάει την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό παράδειγμα είναι η τέχνη για παιδιά και πόσο μπορεί να αποτελέσει ζωτικό όχημα προς την καλύτερη εκμάθηση της έκφρασης των συναισθημάτων τους αλλά και στις αναπτυξιακές τους λειτουργίες.


Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και μπορούμε να συμπεράνουμε πως η τέχνη -στις πάρα πολλές μορφές της- μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιωθούμε, να θεραπευτούμε και να αποτελέσει βασικό συστατικό της ζωής μας.



Όλα άρχισαν με τον πηλό

Ο πηλός υπάρχει στη φύση. Το νερό, το έδαφος και τα ιζήματα αναμειγνύονται για να μετατραπούν σε μια από τις πιο άφθονες πρώτες ύλες. Από την αρχαιότητα αυτό το μέτριο υλικό συνοδεύει την ανθρωπότητα. Ακόμα και σήμερα, οι δυνατότητές του να μεταμορφωθεί είναι ανεξάντλητες. Λόγω της φυσικής του προέλευσης και των συστατικών του, ο πηλός δεν είναι μόνο ένα βιώσιμο υλικό αλλά και εύκολο στην ανακύκλωση. Η εξαγωγή αργίλου από το έδαφος είναι μια διαδικασία που έχει ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον μας. Σε συνδυασμό με βιομηχανικές πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, αυτό καθιστά τον πηλό μια από τις πιο αβλαβείς πρώτες ύλες. Μέχρι σήμερα, ο πηλός έχει παραμέινει ως ένα από τα πιο συναρπαστικά υλικά για κατασκευές, χειροτεχνίες και φυσικά, για συσκευασία.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πηλός έχει από μόνος του μια μοναδική συνεισφορά στον πολιτισμό, την πρόοδο και τον πολιτισμό.



Η τέχνη της κεραμικής σήμερα


Στην καθημερινότητά μας περιτριγυριζόμαστε από κεραμικά αντικείιμενα και γυαλί.

Το σπίτι όπου ζούμε και ο χώρος που εργαζόμαστε μπορεί να έχουν χτιστεί, τουλάχιστον εν μέρει, με τούβλα, κονίαμα, τσιμέντο και μπετόν. Πυρίμαχα τούβλα πλαισιώνουν το τζάκι.

Τα κεραμικά πλακάκια μπορούν να διακοσμήσουν τα δάπεδα ενός ή περισσότερων δωματίων, καθώς και τους τοίχους και τους πάγκους κουζίνας. Τα κεραμικά πλακίδια στέγης χρησιμοποιούνται συχνά για τη μόνωση κτιρίων, για τη δημιουργία φράγματος νερού και για τη σωστή αποστράγγιση του νερού. Τα γυάλινα παράθυρα και οι φεγγίτες παρέχουν φυσικό φωτισμό και προστασία από τα εξωτερικά στοιχεία.



Τα κεραμικά και το γυαλί είναι εξαιρετικά χρήσιμα στην κουζίνα για το μαγείρεμα, την αποθήκευση και το σερβίρισμα των τροφίμων. Τα καλύτερα επιτραπέζια και μαγειρικά σκεύη είναι φτιαγμένα από πορσελάνη. Τα ποτήρια κρασιού, οι στάμνες και τα βάζα προέρχονται από φυσητό γυαλί. Τα μαγειρικά σκεύη με βάση το γυαλί Pyrex είναι πυρίμαχα και χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα αρτοσκευασμάτων υψηλής ποιότητας. Οι κεραμικές επιστρώσεις καλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια του φούρνου και τον καθιστούν χωρίς γρατσουνιές, εύκολο στον καθαρισμό και καλά μονωμένο για να εξασφαλίσουν ομοιόμορφη θερμοκρασία. Ακόμη και πολλά πλυντήρια ρούχων και στεγνωτήρια είναι επικαλυμμένα με ένα σμάλτο πορσελάνης που είναι αντιχαρακτικό, ανθεκτικό στους λεκέδες και ανθεκτικό στα χημικά.



Στο μπάνιο, τα περισσότερα είδη υγιεινής κατασκευάζονται με κεραμικά με βάση τον λευκό πηλό, ενώ οι μεγάλοι καθρέφτες νιπτήρα δημιουργούνται από επίπεδα γυάλινα πάνελ.


Τα φωτιστικά περιλαμβάνουν γυάλινους λαμπτήρες και, μερικές φορές, σκιές, ενώ μοναδικά σχήματα για βάσεις λαμπτήρων μπορούν να σχηματιστούν από πορσελάνη ή πήλινα σκεύη. Οι αγαπημένες μας εικόνες προστατεύονται με γυάλινη στρώση και περικλείονται σε πλαίσιο που μπορεί να είναι σκαλισμένο σε κεραμικό υπόστρωμα. Τα αντικείμενα τέχνης που διακοσμούν το σπίτι μπορούν να διαμορφωθούν από γυαλί ή κεραμικό.


Σε εξωτερικούς χώρους, κεραμικές γλάστρες, αγαλματίδια και λουτρά πουλιών μπορεί να κοσμούν τον κήπο. Οι δρόμοι από τούβλα μπορούν να δώσουν στο σπίτι μια ρουστίκ εμφάνιση.



Μια άλλη μορφή κεραμικής τέχνης είναι το ψηφιδωτό από πλακάκια. Αποτελείται από το συνδυασμό χρωματιστών πλακιδίων για τη δημιουργία ζωγραφικής. Τα πλακίδια μπορεί να έχουν διαφορετικές διαστάσεις και σχήματα και λειτουργούν ως pixel της εικόνας. Η τέχνη του ψηφιδωτού μπορεί στην πραγματικότητα να είναι δισδιάστατη ή τρισδιάστατη, με την πρώτη να είναι η πιο δημοφιλής.


κολάζ πλακιδίων από πηλό δημιουργούν τέχνη

Τα κεραμικά αντικείμενα θεωρούνταν πάντα σε όλους τους πολιτισμούς ανθεκτικά και εκφράζουν έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής.

Η τέχνη της κεραμικής έχει αναδιαμφισβήτητα σμιλεύσει και καθορίσει την πορεία του ανθώπινου γένους όπως άλλωστε μαρτυρά η ιστορία μας. Τα αντικείμενα που δημιουργούμε και που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια, εξυπηρετούν τις ανάγκες μας, είτε είναι λειτουργικές είτε καλλιτεχνικές καθώς και την ανάγκη μας για δημιουργία και έκφραση.



Kerami.ko handmade ceramics

Vouliagmeni, Attica 16671

6950898050


My social media



60 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Opmerkingen


bottom of page